Τοποθέτηση του Δ/ντος Συμβούλου Κωνσταντίνου Ξιφαρά στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Υπογραφή Συμφωνίας για τον Διασυνδετήριο Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό IGB στις 10 Οκτωβρίου 2019
26 Ιουνίου, 2020
Στόχος η ενεργειακή ασφάλεια
20 Ιανουαρίου, 2021

Για την ύψιστη σημασία του φυσικού αερίου, τον αγωγό EastMed μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς από το βήμα του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Η Επόμενη Μέρα».

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι το φυσικό αέριο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο και μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως είπε, είναι ένα καύσιμο με υψηλή ενεργειακή απόδοση και πολύ πιο ανταγωνιστικό από τα άλλα ορυκτά καύσιμα, ενώ διαθέτει μια ασφαλή και αποδεδειγμένη τεχνολογία διανομής και αποθήκευσης, γεγονός που το καθιστά το καταλληλότερο καύσιμο για την εποχή της απολιγνιτοποίησης.

Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε και στα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία η μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατά 33% στην παραγωγή θερμότητας, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε συνολική εξοικονόμηση εκπομπών CO2 κατά 10% περίπου στους τομείς ενέργειας και θερμότητας στην Ελλάδα, ενώ, με τη μετάβαση από τον λιγνίτη στις υπάρχουσες μονάδες που λειτουργούν με αέριο, υπάρχει η δυνατότητα μείωσης κατά 4% περίπου των συνολικών εκπομπών CO2 της χώρας.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ, «ακόμα κι αν η παραγωγή λιγνίτη τερματιστεί σε ένα μόλις έτος, οι εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου μπορούν να καλύψουν επιτυχώς το κενό που θα δημιουργηθεί».

Ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι «το φυσικό αέριο είναι το προτιμώμενο καύσιμο τις επόμενες δεκαετίες, ενισχύοντας την ενεργειακή μετάβαση».

Σε ερώτηση σχετικά με τη σημασία του αγωγού EastMed, ο κ. Ξιφαράς ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό γεωπολιτικό ρόλο τόσο για την  Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Όπως εξήγησε, το έργο έχει τη στήριξη της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κάνοντας μία αναδρομή στις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ο κ. Ξιφαράς ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2015-2018, η IGI POSEIDON ολοκλήρωσε τις τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες, επιβεβαιώνοντας ότι ο αγωγός EastMed είναι τεχνικά εφικτός, οικονομικά βιώσιμος, ανταγωνιστικός και συμπληρωματικός στις εναλλακτικές επιλογές εξαγωγής στην περιοχή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να λάβουμε την Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός 2 – 3 ετών».

Παράλληλα, εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες της εταιρείας για την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφηκαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο κ. Ξιφαράς, σχετικά με τον ρόλο της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ εν μέσω των ευκαιριών αλλά και των προκλήσεων που αναδύονται στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι μέσω της στρατηγικής της συμμετοχής σε μια σειρά νέων αγωγών και υποδομών, η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ γίνεται βασικός μοχλός της ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ελλάδας.